/
Nieuws
/
Zorg voor de beste lichtomstandigheden op de werkplek

Zorg voor de beste lichtomstandigheden op de werkplek

bedrijfsverlichting

De juiste bedrijfsverlichting is belangrijk om goed te kunnen werken. Onvoldoende of slechte verlichting kan zorgen voor vermoeidheid, pijnlijke ogen en andere gezondheidsklachten. In de Arbo wetgeving is zelfs vastgelegd dat de juiste en voldoende bedrijfsverlichting aanwezig moet zijn.

Hoe belangrijk licht is

We staan er eigenlijk nauwelijks bij stil, maar licht heeft heel veel invloed op ons bioritme. Te veel of weinig licht beïnvloedt onder andere onze eetlust, stemming en alertheid. Ook werkprestaties kunnen positief of negatief veranderen door het licht. Met te veel licht bestaat de kans op branderige ogen en hoofdpijn, te weinig licht zorgt onder andere voor een gebrek aan concentratie en vermoeidheid. Maar wat zijn nou de beste lichtomstandigheden als je binnen werkt?

Het maakt niet uit of je de hele dag achter een bureau zit of in een magazijn werkt. Goed licht is altijd belangrijk om je werk te kunnen doen. Welk licht is afhankelijk van de werkzaamheden die er verricht worden. Het beste is wel voor ieder als er een combinatie tussen dag en kunstlicht plaatsvind. Als er weinig ramen op de werkplek aanwezig zijn, zal dit gecompenseerd moeten worden met voldoende en goed kunstlicht.

bedrijfsverlichting

Kleur van licht

De hoeveelheid licht zowel als de kleur van het licht heeft invloed op de werkprestatie. Mensen worden eerder slaperig bij warm licht dan bij fel wit licht, dit is uit onderzoek gebleken. Maar het dimmen van het licht komt de creativiteit weer ten goede. Mensen zijn blijkbaar instaat om bij schemerverlichting creatievere oplossingen te bedenken. Het is dus een goed idee om de mogelijkheid te bieden om de verlichting handmatig te kunnen dimmen.

Knipperend licht kan de concentratie verminderen, zelfs als het niet goed zichtbaar is. Om knipperend licht te voorkomen kan je kiezen voor LED lampen zonder knippering.

Voldoende daglicht

Zoals al eerder gezegd, het is het beste als er een juiste mengeling tussen dag licht en kunstlicht in de werkruimte aanwezig is. De hoeveelheid daglicht is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid ramen, vul het daglicht aan met goed kunstlicht voor gezondere werkomstandigheden en meer productiviteit.